Zoeken naar onderwerp
Wat ik in 2023 geleerd heb
2023 was ondanks de verliezen na de winter een goed bijenjaar. Ik heb veel geleerd. Je onthoudt die dingen veel beter als je ze opschrijft en je doet een ander er wellicht ook nog een plezier mee.
Strafregels
In het onderwijs kiezen we liever voor een gesprek dan voor een straf en al helemaal niet voor een schrijfstraf. De gevolgen zijn vreselijk.
Tweede praktijkles: ruimte geven (Met life hack!)
Ik vond het leuk om een verslagje van de laatste bijeenkomst te schrijven. Misschien schrijf ik meer dit jaar, die ik misschien niet al te lang laat staan. Ik zie wel.
Pierre Javaudin. Une ruche dans mon jardin (2016)
Kennelijk is er een markt voor erbarmelijke bijenboeken. Dit is een treurig voorbeeld. Gelikte vormgeving, maar je hebt er helemaal niets aan.
Steenmarter
Bijenvolken in lattenkasten (en korven) lijken een natuurlijke vijand te hebben waar de raampjeskastimker niet gauw last van zal krijgen. Wat gaan we daar nu weer aan doen.
Het Grote Krokettenepos
Ik kan het! Kroketten maken! Er is veel aan voorafgegaan, maar de aanhouder wint, zo blijkt telkens weer. En ik heb wat aangehouden, potdomme.
A.S. Planting. Bijenteelt (1946)
Had ik dit boekje bijna over het hoofd gezien zeg. Ik kende het wel, ik kreeg het toevallig in mijn bezit en er blijken weer allerlei aardige details in te staan.
Gepersonaliseerd onderuit
Progressieve onderwijsopvattingen zijn gebaseerd op een viertal uiterst aanvechtbare aannamen. Ze zijn de oorzaak, en niet de oplossing voor dalende resultaten.
Interview met Geert Buys, 50 jaar imker
Geert Buys werd imker lid van de Dierense imkersvereniging De Immenhof in september 1972, nu iets meer dan vijftig jaar geleden. Ik besloot hem te interviewen.
De Dierense ‘vlechtsoos’
Al decennia lang (!) kunt u ’s winters in Dieren terecht om te leren korfvlechten. Voor ervaren vlechters is echter de gezelligheid de belangrijkste reden voor deelname. Doet u ook eens mee?
Leren imkeren in Dieren!
In 2023 organiseer ik voor de vierde keer een beginnerscursus imkeren. Ik bied denk ik allerlei aardige extraatjes die u toch over de streep moeten kunnen trekken!
De ‘arentrekker’
De ‘arentrekker’ is een volslagen vergeten gereedschap om aren mee uit de vlechtbundel te verwijderen. Bij dezen door mij aan de vergetelheid ontrukt.
Darrenval
We moeten ze lang geleden toch een hekel aan darren gehad hebben. Onnodig, dunkt mij. Het leverde curieuze toestellen op.
Interview Rob van Hernen
Hoe we elkaar hebben leren kennen, weet ik niet meer, maar het zal het imkersforum geweest zijn en onze gedeelde liefde voor de korf.
Bruidsvlucht mislukt: raam met eitjes
Als een bruidsvlucht mislukt blijkt te zijn, dan hang je een raam met eitjes in het volk. Kan dat alsnog een goede moer opleveren?
Oude ramen vervangen
Iedere beginner wordt vroeg of laat gekweld door de vraag hoe je nu toch oude ramen moet vervangen. Ik streef naar een compleet antwoord.
Waarom krijgen wij de werkwoordspelling niet uitgelegd?
Dat we de spelling niet uitgelegd krijgen, komt vooral doordat leerlingen niet snappen wanneer welke regel van toepassing is.
Teams
Rond de laatste eeuwwisseling werden op Nederlandse scholen massaal ’teams’ ingevoerd, ook wel ‘afdelingen’. Misschien dat er in het beroepsonderwijs iets voor te zeggen valt; in het funderend onderwijs niet.
Een betoog is geen so’tje
Veel werk dat leerlingen ter beoordeling voorleggen laat zich niet beoordelen als een genormeerde toets. Hoe ga je daarmee om?
Bovist
Als het om bovist gaat, dan komen de wetenschappers bij mij vragen hoe het zit. Ooit doodgewoon in de imkerswereld, thans zeer specialistische informatie.
Hoe kom je aan mooi vlechtstro?
Een interview met Johan Wichink uit het Salland, die ieder jaar weer met veel toewijding het mooiste vlechtstro verbouwt.
Korven ‘slachten’ en honing oogsten
In deze blog alles over korven slachten en honing oogsten. Er hoort een YouTube-video bij. Deze informatie vind je nergens anders.
Het kikkererwtenepos (hoemoes en falafel)
Met kekers kunt u nog veel meer doen dan er falafel en hoemoes van maken, maar met deze twee terecht razend populaire recepten kunt u voorlopig prima uit de voeten.
Alles over inwinteren
Inwinteren is toch wat meer dan een emmer suikeroplossing leegkieperen. Dit werd zomaar mijn langste blog tot nu toe.
Terugsnijden
Moet de korfimker een korf in het vroege voorjaar terugsnijden? Ja! En na de zwermtijd nog een keer. Ik leg het hier uit.
Watersnoodramp
Een onvergeeflijke blunder. Ondanks verschillende waarschuwingen liet ik bijna twaalf volken verzuipen.
Spijlen
Een bijenkorf moet u spijlen. Waar u die spijlen vandaan haalt, hoe u ze moet aanbrengen, ik vertel het u allemaal.
Vette pootjes
Kleine, zwakke of moerloze volken kunnen door andere volken op de stal leeggeplunderd worden. ‘Roof’ of ‘roverij’ heet dat. Als het heidehoning is die de buurvolken komen roven, dan kun je dat aan de buitenkant goed zien aan de vettige pootjes die de rovende bijen achterlaten.
Tortillas de patatas
Ik moest maar eens wat vaker geliefde recepten op mijn blog zetten. Ik heb een aardig zootje verzameld inmiddels en ook dit is een echte klassieker bij ons thuis.
Een korf met een ‘vel’
Als een korf zonder bijen een restant raten in de kop heeft, waar nog wat honing en stuifmeel in zit, dan heeft de korf een ‘vel’. Zo’n korf komt altijd wel van pas.
Darrenbroedige moer
Ik heb eigenlijk nooit een moerloos volk in het voorjaar. Dit jaar dus wel. Ik kan me ook niet herinneren dat die moerloosheid ooit toe te schrijven was aan een darrenbroedige moer. Dit jaar dus wel.
Hoe jonge mensen later goede burgers worden
Met How to educate a citizen (2020) legt E.D. Hirsch jr. uit waar het naar toe moet met ons onderwijs in het algemeen, en misschien ook met het schoolvak Nederlands in het bijzonder, twee zaken die mij zacht gezegd na aan het hart liggen.
Zuurkool!
Ze blijven me maar lastig vallen over die zuurkool. Ik stal het recept van Johannes van Dam, gaf het een Duits tintje en oogstte eeuwige roem.
Slapende wespenmoeren
Wespenkoninginnen zoeken om een of andere reden graag de materiaalopslag van de imker op om te overwinteren. Niet verstoren alstublieft!
Lattenkasten voeren
Plastic voerbakken uit de handel zijn weliswaar toepasbaar in de lattenkast, maar bezwaren hebben ze ook. Dat moet praktischer en goedkoper kunnen.
De zonnewassmelter!
Onder het woord ‘zonnewassmelter’ plaatst je tekstverwerker geheid een rood golflijntje. Geen alledaags ding dus. Toch kan de imker bijna niet zonder.
Apidea’s en lattenkasten
Apidea-kastjes kun je aan de onderkant openen, waardoor je ze makkelijk op het voergat van een dekplank kunt zetten. Zou er voor de lattenkast ook iets te verzinnen zijn?
Korfvolk darrenbroedig
Vaak gaan jonge moeren niet aan de leg, om welke reden dan ook. Vaak gaan de pogingen om dat te verhelpen óók nog eens mis. En dan zit u met een volk dat echt niet meer te redden is.
Honing van mei en juni scheiden
De honing van mei is toch een andere dan de honing van juni. Het loont de moeite om die twee apart te houden.
Onderzetrand
Bij het korfimkeren heeft u bijna nooit onderzetranden nodig. Zonder lukt het ook wel. Toch zijn ze niet helemaal onverdienstelijk.
‘Zuigeling’ met de lattenkast
Deze truc werd bedacht voor de piepkleine en bloedfanatieke ‘apis scutellata’ in West-Afrika. Een moertje zoeken hoef je daar nauwelijks te proberen. Enige zwermbeheersing is desondanks toch wel mogelijk.
Crèmehoning maken
Crèmehoning maken is makkelijk en praktisch, omdat je dan verlost bent van dat eeuwige gekristalliseer van de honing in de pot. Het kan vooral van voorjaarshoning, maar ook van pershoning?
De korfimker
De eisen aan de ‘septade’: zeven regels en de eerste en de laatste zijn gelijk. Het rijmschema is abba aba. Ik kies voor alternerend rijm en een ‘chute’ tussen kwatrijn en terzine.
Onbereikbare zwermen
Jaarlijks gaan er helaas vele zwermen verloren, omdat ze zich huisvesten op onbereikbare plaatsen.
De kast aan de voorzijde openen
Je hoort wel beweren dat het niet mogelijk is om lattenkasten met warme bouw aan de voorzijde te openen. Dat is gelukkig eenvoudig te weerleggen.
Jonge moeren in leven houden
Pasgeboren moeren kun je een tijdje in leven houden, voor het geval er een bruidsvlucht mislukt. Ik ben nog op zoek naar de mogelijkheden.
Cyser! (Appelmede)
Mede maken met vruchtensap in plaats van water is een bijzonder goed idee. Gebruik bijvoorbeeld appelsap, als u toch cider staat te maken!
De beroker: vullen en aansteken
Het is soms een hele kunst: een beroker vullen met het juiste materiaal en aansteken en langdurig brandend houden met de juiste middelen.
Raat zit vast aan de bodem
Opmerkelijk eigenlijk dat de bijen de raten wel vastbouwen aan de wanden van de kast, maar niet aan de bodem. De lattenkast heeft zoals bekend
De fabel van de bijen en de beer
De bijen geven al eeuwen aanleiding tot overpeinzing, stichtelijkheden en kunst. Deze fabel van Alexander Pola (1914-1992) staat in een lange traditie.
Derdeling
Als je in juni omhoog zit met een korf die moerloos blijkt te zijn geworden? Wat doe je dan?
Hommelkastje
Hoe krijgt u zo’n fascinerend hommelvolkje in de tuin? Misschien heb ik wat aardige aanwijzingen!