Leren imkeren in Dieren!

Share this post

Nu inschrijven op bijenhouders.nl!

Voor de vijfde keer organiseer ik een beginnerscursus. De vorige vier keren verliepen denk ik vlekkeloos en naar tevredenheid van de cursisten, dus er is alle reden om vertrouwen te hebben in deze nieuwe aflevering. Mijn site heeft u zo te zien gevonden, maar als u meer indrukken wilt krijgen van mij, bekijkt u dan ook eens mijn YouTube-kanaal.

Ik werk al meer dan twintig jaar in het onderwijs. Ik ben leraar Nederlands op de Waerdenborch in Holten. Ik geef les aan de bovenbouw havo/vwo. Ik heb ook vele jaren gewerkt op het Overbetuwe College in Bemmel en Huissen en op het ter ziele gegane Baudartius College in Zutphen. Naar de aard van mijn vak vind ik spreken en schrijven geen grote opgave, zoals mijn site en mijn videokanaal u wellicht al hadden duidelijk gemaakt.

Alle lessen zijn op zaterdagochtend, van 09.30 uur tot ongeveer 13.30 uur. Veel data liggen nog niet vast: we werken tenslotte met levende dieren die reageren op omstandigheden en dus zijn wij gedwongen om dat ook te doen. De lessen zullen verlopen onder mijn leiding.

De afgelopen jaren ben ik wat meer aandacht gaan besteden aan de kunst van het herhalen en aan de kunst van het controleren van begrip. Op die manier wil ik er goed op toezien dat iedereen de hoofdzaken volledig begrijpt. Zo neem ik mij voor om een gewoonte te gaan maken van een extra les, kort voor de zwermtijd en van een extra les op de heide. Beide lessen hebben vooral de bedoeling om te herhalen en om begrip te controleren dus. Dat appreciëren de cursisten en zelf krijg ik sterk de indruk dat ik ermee bereik wat ik ermee wil bereiken.

Ik werk met ‘hybride’ bijen, dus bijen die niet geteeld zijn. Ik schep jaarlijks vele zwermen en daar imker ik dan mee verder. Ik vind het leuk om te werken met ouderwetse strokorven en met ‘lattenkasten’, een zeer eenvoudig type bijenwoning dat in de jaren ’60 ontworpen werd voor de derde wereld. Kijkt u vooral rond op mijn site en mijn YouTube-kanaal om een indruk te krijgen. Ook die zaken leiden tot interessante toevoegingen die u elders niet snel te zien krijgt. Ik bedoel, wie imkert er nu nog met korven? (Ik!)

Onze vereniging beschikt over een heerlijk ouderwets gebouwtje, dat desondanks voorzien is van cv en behoorlijk sanitair. Op het terrein staan bovendien de bijenkasten die we gebruiken voor het grootste deel van de cursus. U krijgt dus telkens van mij instructies en theorieles in het gebouw, waarna we naar buiten gaan om in de praktijk te brengen wat we even daarvoor bespraken. Dat zijn vergeleken met de meeste verenigingen zeer luxe omstandigheden. En geen vermoeiende, aparte theorielessen dus, waar u toch niets van begrepen had, omdat u er geen voorbeeld bij krijgt. Nee, bij mij krijgt u de theorie altijd meteen te zien. Dat lijkt me wel zo duidelijk.

Voor de eerste les in februari hoeft u helemaal niets mee te nemen. Ik ga vertellen over de geschiedenis van de moderne bijenkast, ik ga vertellen over het verloop van de cursus en we gaan raampjes maken. Ik zal u ook vertellen welke spullen u nodig heeft om deel te nemen aan de praktijklessen. Doe maar even rustig aan met de aanschaf van allerlei spullen. Ik realiseer mij bijvoorbeeld net dat ik geloof ik wel vier setjes handschoenen heb liggen.

Enfin, lang verhaal kort, ik hoop dat ik u overtuigd heb. Schrijft u zich vooral in. Het wordt leuk en leerzaam.

Laat een reactie achter