De Dierense ‘vlechtsoos’

Share this post

Je zou het ook een ‘vlechtcursus’ kunnen noemen, maar dat dekt de lading niet helemaal. Stel je eerder wat willekeurige, aangewaaide mensen voor die een beetje oudehoerend samen met hun korfjes bezig zijn. Er valt ook niet zo heel veel te leren aan korfvlechten. De principes zijn doodeenvoudig. Het komt uiteindelijk aan op ervaring en handigheid. Het gevolg is dat de eerste werkstukken meestal niet zo indrukwekkend zijn, maar de tweede korf oogt meestal een stuk professioneler!

Iedere winterse zaterdagochtend komen we even voor 10.00 uur bij elkaar in het verenigingsgebouw van de Dierense imkers aan de Goudakkerstraat. We beginnen altijd ergens in november en we eindigen altijd ergens in maart. Rond de feestdagen leggen we de werkzaamheden vaak stil, of als er andere redenen zijn, maar als de feestdagen zo uitvallen, dan vlechten we net zo goed gewoon door.

Om 10.00 uur ‘s morgens heeft schrijver dezes gezorgd dat het gebouwtje een beetje is voorverwarmd en dat de koffie bruin is. Ook voor vlechtstro is gezorgd, met de zeer hartelijke groeten aan Johan Wichink! Meestal krijgen de vlechters er ook nog een koekje bij. Het kan ook gebeuren dat iemand een eigen baksel meeneemt, ter gelegenheid van wat dan ook. We vlechten door tot 12.00 uur. De werkstukken blijven meestal achter en volgende week zien we elkaar weer.

Als u voor het eerst langs komt, dan hoeft u niets mee te nemen. Die paar spullen die u nodig heeft, kunt u van ons lenen. U krijgt tekst en uitleg van mij en dan is het gewoon aan de bak en zien dat u er een beetje handig in wordt.

Deelname voor de hele winter kost €60 en u zult later zelf vlechtband moeten aanschaffen – eerst krijgt u gewoon wat vlechtband van mij. Vlechtband wordt gemaakt van rotan. U kunt het ook zelf maken van wilgen en bramen, maar dat is meer iets voor gevorderden. Vlechtband wordt verkocht per pond en dat is genoeg voor twee korven. Meestal regelen vlechters dus samen een pond. Wat dat op dit moment kost, weet ik niet zo goed, maar het kan zomaar €35 euro zijn.

Een aardige bijkomstigheid is dat al die deelnemers vaak ervaren imkers zijn – opvallend vaak hebben ze ook nog verstand van tuinieren en van kippen houden. Beginnende imkers kunnen dus heerlijk hun schepkorfje komen vlechten en de ouwe rotten de oren van de kop vragen.

U kunt zich inschrijven door zich rechtstreeks te wenden tot mij. U kunt zich ook inschrijven via bijenhouders.nl, als ik die inschrijfmogelijkheid geactiveerd heb.

Hopelijk tot ooit een keer ziens!

Laat een reactie achter